STATISTIK PELANCONGAN DOMESTIK

DATA di atas diperoleh dari Tourism Malaysia & Jabatan Perangkaan Malaysia. Sektor pelancongan sangat mendapat tempat dan semakin meriah di negara kita. Setiap tahun pasti ada kenaikan jumlah pelancong domestik dan secara tidak langsung memberi manfaat kepada pelbagai golongan yang terlibat dengan aktiviti pelancongan.

MENGIKUT DATA DI ATAS, 3% JUMLAH PELANCONG MEMILIH HOMESTAY/RUMAH PERCUTIAN UNTUK DIDIAMI. ini disebabkan oleh kos yang lebih berbaloi berbanding penginapan lain serta boleh memuatkan seisi keluarga bagi yang lebih sukan travel dalam 2-3 kumpulan keluarga.

3% ini adalah bersamaan dengan 1.12 juta lebih jumlah pelancong yang memilih untuk tinggal di HOMESTAY di kawasan-kawasan tumpuan. banyak tempat dan llokasi tumpuan yang sesuai untuk dijadikan HOMESTAY ini.

BAGI yang masih tidak pasti dimana lokasi yang berbaloi untuk menjadikan rumah yang dibeli sebagai homestay boleh rujuk di ruangan PROJEK. di sana lbanyak plilihan unit yang sesuai untuk dijadikan HOMESTAY. mungkin sekarang kita boleh jadikan homestay dahulu sebelum kita tinggal sendiri di kemudian hari selepas bersara atau jualkan semula untuk bina rumah yang lebih selesa di kawasan atau lokasi yang kita plan untuk berehat selepas pencen.

Semoga statistik ini bermanfaat dan membuka peluang kepada pemilik2 baru untuk memanfaatkan hartanah untuk keselesaan pembeli di masa sekarang dan akan datang…